Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Webkamera i High Definition - er det pengene værd?

Er det pengene værd at købe et separat webkamera, der kan levere billeder i HD-opløsning – nogle endda i Full HD? Datatid tester det i praksis og ser på alle de muligheder, som et separat webkamera tilbyder i dag. Lyden – for eksempel – er ofte klart bedst i separate kameraer.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ok, der er et webkamera i din bærbare pc, så hvorfor ofre pengene på et separat kamera?

Det enkle argument er, at du får bedre billeder. De separate kameraer fra mærkevareproducenterne er simpelthen udstyret med bedre elektronik, end de indbyggede varianter normalt er. I hvert fald hvis det separate kamera ikke er alt for billigt. Og det er jo herligt at kunne se sine venner klart og tydeligt, når man skyper med dem fra den anden side af kloden.

De fleste separate webkameraer leveres oven i købet med den finkornede HD-opløsning – og det er langt fra altid tilfældet med den indbyggede løsning i den bærbare computer.

Men er HD-opløsning virkelig nødvendigt – er det prisen værd?
Umiddelbart lyder det jo fantastisk med den højere opløsning, for vi har jo alle set, hvor stor forskel der er mellem et ”gammeldags” tv med standardopløsning (SD) og et HD-apparat, hvor du nyder High Definition-film fra en Blu-ray-afspiller eller for eksempel DR HD-kanalen. Den højere opløsning giver langt flere detaljer og et billede, der har mere dybde og klarere farver.

Fem gange højere opløsning

Ikke så underligt med den bedre kvalitet. HD-signaler er nemlig fem gange højere opløst end SD-signaler. Og i et webkamera kan der være tale om en endnu mere markant forskel, da nogle – især ældre – kameraer har lavere opløsning end SD-tv. Her er billedet ofte grumset og grynet, og det kan være svært at se andet end personen i forgrunden.

Men de nyeste typer kameraer har altså HD-opløsning, og med Full HD kan du få leveret et billede med 1920 x 1080 pixel. Har kameraet en lidt lavere HD-opløsning – 1280 x 720 pixel – er du stadig på niveau med det udmærkede signal, som de fleste tv-stationer sender HD i. Uanset om der er tale om den ene eller anden HD-opløsning, er det altså en meget høj datarate, som skal presses gennem din internetforbindelse.

Ved Full HD-opløsning skal internetforbindelsen overføre 2 millioner billedpunkter, pixel, som skal sendes af sted de 15, 20, 30 eller det antal gange i sekundet, dit kamera opdaterer billedet.

Man behøver ikke den helt store kugleramme for at regne ud, at det kræver temmelig meget, når mere end to millioner pixel skal sendes gennem nettet 30 gange i sekundet!

Heldigvis er det ikke så galt. For i praksis sker der i elektronikken en kompression af signalet, så det ikke fylder så meget. Denne proces kontrollerer den software, der styrer kameraet, helt automatisk.

Men du kan selv justere, hvor meget og hvor hårdt billedet skal komprimeres.
Her gælder det om at finde en balance mellem et billede, der er tilpas finkornet, og et billede, der ikke fylder så meget, at det på grund af prop i internetforbindelsen begynder at hakke.

De fleste webkameraer har et medfølgende program, hvor du i menuerne let kan skifte mellem forskellige indstillinger og teste forskellen løbende.

Vi har testet to webkameraer, som begge er bedre end de indbyggede pc-kameraer – og det billigste er godt nok.

Vi har testet to webkameraer op mod det indbyggede standardkamera i to gode bærbare pc’er (Lenovo Thinkpad SL510 og en Acer Aspire One) for at kunne konstatere, hvilke fordele du opnår med den separate løsning.

De to webkameraer er fra samme producent, Creative, men det ene (Creative Live! Cam Socialize HD AF) har den laveste HD-opløsning på 1280 x 720 pixel, mens det andet (Creative Live! Cam InPerson HD) er et Full HD-kamera med 1920 x 1080 pixel, som koster over det dobbelte. På den måde kan vi også tjekke, om det er pengene værd at ofre en ekstra sum på et Full HD-kamera.

Men allerførst: Hvilke fordele giver separate webkameraer overhovedet?
Den direkte sammenligning levner ingen tvivl om, at du rent faktisk kan opleve den højere opløsning i de separate kameraer med HD. HD-billedet har flere detaljer end SD-billedet fra pc'ernes indbyggede VGA-kameraer. Der er en bedre dybde, og i det hele taget ser det hele mere naturligt ud. Det er nærmest som nat og dag.

De bedre, separate webkameraer kan dog ikke forhindre, at billedet fryser elle hakker. Når det skete, opstod fejlen både med de separate HD-kameraer og de indbyggede kameraer. Det er altså internetforbindelsen eller videotjenesten, som skal bebrejdes.

Klart bedre lyd

Men testen viser også, at du skal vælge den separate løsning af en anden, væsentlig grund: lyden.

Lyden i et webkamera er supervigtig. Det er møgirriterende at skulle have hovedet helt inde i skærmen for at kunne høre, hvad din veninde siger til dig over Skype, når du sidder på et hotelværelse et sted i udlandet.

De nyeste webkamera-modeller har mikrofoner, der kan ”fange” lyden, selv om du ikke lige sidder 30 cm fra kameraet. Software i kameraet opfatter, hvor lyden kommer fra og kan i nogle tilfælde endda undertrykke baggrundsstøj.

Det næste spørgsmål er så, hvor meget du skal ofre for at få et tilstrækkelig godt separat webkamera.

Det billigste kamera i dueltesten kan fås for lige under 500 kroner. Live! Cam Socialize HD AF hedder det for at antyde, at det egner sig til social adfærd – her tænkes naturligvis på Skype og andre internettjenester. Det fylder ikke ret meget og har HD opløsning i 720P-standarden. Der er også autofokus, som betyder, at du kan bevæge dig lidt frem og tilbage, uden at dit ansigt bliver uskarpt.

I praksis er dette kamera sværere at få ud af æsken end at få op at køre. Når kameraet er i gang, vil modtagerenden opleve et billede, som står roligt og noget skarpere end via standardkameraet i vores bærbare computere. Der er vidvinkelobjektiv, så du får meget mere med ude i siderne.

Desuden kan du tilføre effekter både på billedet (for eksempel udflydende farver) og lyden (for eksempel mørkere stemme). Effekterne er selvfølgelig noget, du bruger, når du optager din egen video til Youtube eller andre formål. De fleste af dem er dog så bizarre, at de mest appellerer til børn.

Det andet kamera, Live!Cam InPerson HD, er fysisk cirka fire gange så bredt – og i øvrigt dobbelt så dyrt. Den markante størrelse betyder, at du ved videochat nok vil foretrække at lade det stå oven på bordet og ikke montere det oven på skærmen på din bærbare pc eller en separat pc-monitor.

Fakta: Live! Cam Socialize HD AF

Opløsning: 1280 x 720 pixel
Kabel: 1,5 meter
USB: Ja, 2.0-tilslutning

Her kan du få den fulde HD-opløsning. Den vælger du, når du vil bruge kameraet til at lave en videooptagelse. Der er indbygget H.264-komprimering, hvilket betyder, at du kan lave en film med høj opløsning, der ikke fylder mere, end at du let kan lægge den på Youtube eller andre lignende tjenester. Når du chatter eller telefonerer over Skype, vælger du normalt den lidt lavere HD-opløsning, 720P,som kameraet også kan indstilles til.

Det dyre kamera byder også på en række af lyd- og billedeffekter. Det er et kamera, der ikke blot skal bruges til kommunikation, men som indbyder til, at du leger med videooptagelser. Bemærk også, at kablet til Live!Cam InPerson HD er lidt længere end til den prisbillige ”lillebror” – 1,8 meter mod 1,5 meter. En lille fordel ved videooptagelse.

Lydkvaliteten er en tand bedre end med det billigere Live! Cam Socialize HD AF, da du her får hele fire indbyggede mikrofoner med såkaldt stråleformet teknologi. Det betyder, at kameraet bedre indfanger lyden og fjerner baggrundsstøj.

Fakta: Live! Cam InPerson HD

Opløsning: 1920 x 1080 pixel
Kabel: 1,8 meter
USB: Ja, 2.0-tilslutning