Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Super-tv’et har Full HD trådløst

Med trådløs overførsel af signalet i Full HD opløsning og et supertyndt display viser det nye Panasonic Z1, hvad vi kan forvente i nærmeste fremtid.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hele verden taler om 3DTV, og det bliver da også fremtiden. Men inden da er der en anden, der banker på, og de trends viser Panasonics TX-P46Z1 TV med stor tydelighed.

Her er tale om et 46” (fås også i 54”) tv, som er blot 4,8 cm tyndt. Der findes kun ét i verden som er slankere – det kommer fra Samsung.

Men modsat Samsung har Panasonic en ekstern boks, hvor du tilslutter antenne, video og Blu-ray. Det eneste, du skal tilslutte selve skærmen, er 230 volt. Fra boksen sendes signalet nemlig til tv’et trådløst.

Det er også set før hos Sony – men det var i 720P/1080i standarden – her overføres signalet i Full HD opløsning, og med så mange antenner at signalet nærmest er umuligt at blokere – du kan dog ikke sætte tv’et i et andet rum end boksen med senderen, men i en almindelig stue havde vi ingen problemer, uanset hvordan vi prøvede at blokere signalet.

Vi har set tv’et for mere end et år siden, men det er altså først på markedet nu. Grunden til, at det tog lidt tid, var at det oprindeligt sendte på samme frekvens som PET.

Det er nu rettet, så Danmarks sikkerhed ikke er i fare, når du ser tv!
Det fine ved at samle alle apparater i en boks er, at du kan sætte dem et andet sted og kun have tv’et på væggen.

Det betyder, at du kan gøre det endnu mere enkelt og stilrent – og det bliver det let, når tv’et er så flot som dette Z1. Selve boksen fylder lidt – til gengæld klarer den stort set alt, herunder også at kunne modtage direkte fra parabol, da den har DVB-S tuner foruden DVB-T og DVB-C.

Kvaliteten af tv’et er i topklassen – men ikke billedmæssigt bedre end Panasonics andre top-tv’er uden trådløs overførsel. Det vil sige med kraftige farver med god dybde.

Her er tydeligt tale om plasma-teknologi, når den er bedst. Det betyder en farvedybde, som selv gode LCD-tv (også med LED backlight) har svært ved at følge.

Billedet har en flot ro over sig, og her er da også tale om 600 Hz teknologi. Med en god Blu-ray film er panelet godt nok til, at du tydeligt kan se forskel på en god og en mindre god afspiller.

Tv’et har en række præindstillinger og er også THX-godkendt og har indstilling hertil. Reelt skal du være entusiast eller ekspert for at se forskel på THX og de øvrige filmindstillinger.

Og det vigtige er da også, at alle indstillinger fungerer godt. For uanset om du vælger den ene eller anden, har billedet en høj kontrast, og sort er knaldsort. Det betyder, at farverne træder endnu mere tydeligt frem.

Men prisen for herligheden er også omkring de 50.000 kroner, og det er naturligvis for meget.

Men det er dyrt at være først med det fede. Vi kan sagtens nøjes med et lidt tykkere tv fra Panasonic med kabler, indtil typer som dette kommer ned i pris. Det vil vi til gengæld glæde os til.