Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: Trådløs musik

Du har musikken på din computer, en mediaserver eller en smartphone og
vil have den distribueret til et musikanlæg rundt om i huset. Kodeordet
er musikstreaming. Der er mange produktveje til den strømmende musik.
Dem tester vi her – og hjælper dig med at finde den produkttype, som
passer til dine behov.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Musikstreaming – strømmende musik – kender mange af os som adgang til mobile musiktjenester som TDC Play eller som en YouTube-video på pc’en. Men du kan også streame musik ud til et musikanlæg, så tonerne kan opleves af flere end dig selv. Og det kan lykkes helt uden brug af din computer, men ved at vælge dedikerede produkter og løsninger, der gør det hele nemt og brugervenligt.

Nogle af disse produkter kan hente lyden fra din netværksbaserede harddisk og sende den gennem dit trådløse netværk til forskellige modtagere eller computere i huset. Andre kan sende lyden til flere rum, mens du styrer det hele med en fjernbetjening. Det gør for eksempel et produkt som Logitechs Squeezebox, der var blandt de første af den type på markedet. I dag er der nærmest overraskende mange muligheder, når musikken skal strømme ud i boligens nære og fjerne afkroge.

Musiksamlingen afgør valget

Mange af disse løsninger kræver slet ikke, at du har en computer (det har du selvfølgelig, men den kan holde fri) – blot en internetforbindelse og et trådløst netværk. Nogle af dem er traditionelle lydprodukter, der ”blot” er ført ind i den trådløse computerverden og har fået tilført WiFi- og streamingdelen. De traditionelle lydproducenter har opdaget, hvilken vej udviklingen går. De har taget computerteknologien til sig og integreret den i deres lydprodukter.

Et kig på testen på de næste sider viser tydeligt, hvor stort og forskelligartet udvalget af apparattyper, der kan streame musik, er. Man kan nemt blive forvirret og komme i tvivl om, hvilken løsning man egentlig har brug for.

Hvis du har en stor musiksamling på din computerharddisk eller netserver, bør du finde en løsning, der let kan håndtere tusindvis af numre – for eksempel Sonos fra testen.

Hvis du skal have en komplet løsning med et traditionelt hi-fi-musikanlæg, der også kan kobles på det trådløse WiFi-netværk, er et anlæg som det testede Sony helt oplagt.

Derimellem findes et hav af muligheder – som Altec Lansings InMotion Air, der faktisk er en moderne ghettoblaster, som kan drives med batterier og streame fra alle de kilder via Bluetooth. Du skal være opmærksom på, at lydkvaliteten via WiFi er bedre end via Bluetooth, men hos Altec Lansing har man udviklet nogle teknologiske koncepter, der forbedrer lyden, når den transmitteres trådløst via Bluetooth. Det virker faktisk, selv om lydkvaliteten stadig ikke helt er på højde med den, som en WiFi-forbindelse kan levere.

Musiksamlingen afgør valget

Streamer du trådløst i et WiFi-netværk vil lyden faktisk kunne være fremragende, endda i en klasse, hvor en karrig lydentusiast vil lade sig imponere. For selv om de fleste musiknumre, du kan købe på nettet, ligger i en komprimering, der mere eller mindre svarer til CD-kvalitet, så er der reelt ikke nogen øvre grænse for kvaliteten, når du henter musik på nettet.

Om du skal have en forkromet løsning med superlyd eller en mere beskeden løsning til baggrundsmusik, er op til dig og dine behov. Har du en stor musiksamling, kræver det én løsning, skal du bare høre lidt internetradio, skal du vælge en anden. Tjek de forskellige muligheder, vi tester her, og bliv inspireret til, hvilken type der passer bedst i dit musikliv.

Vi har indrettet testen, så hvert produkt i testen repræsenterer en typisk kategori inden for streaming af lyd.

På den måde får du også et nogenlunde strategisk overblik over mulighederne.

Læs testene her:

Altec InMotion Air
Sony CMT-MX750Ni
Audio Pro LV2
Sonos ZP90
Philips Streamium
Cambridge Audio Sonata NP30
Creative ZiiSound D5x