Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

PC-skærm i stort format

Er skærmen på den bærbare for lille til alle formål – så er her to gode bud på eksterne skærme, der giver større oplevelser. Det er ægte kvalitetsskærme i stor størrelse, for skal du have en ekstra monitor, skal den også være i orden.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi er blevet vant til de små skærme på bærbare computere og tablets, men er du glad for gaming eller at se film og tv på computeren, er det rart med en stor, ”gammeldags”, ekstern skærm. Her kan du også nemmere have flere vinduer åbne på samme tid og bevare overblikket.

Du kan også vælge at have den eksterne skærm og skærmen på den bærbare tændt samtidig – og på den måde kunne have nogle vinduer åbne på den bærbare og resten på den eksterne monitor. Det er oplagt, hvor du redigerer billeder eller videooptagelser, for så kan du have billeder eller film åbne på den eksterne monitor og alle værktøjsmenuerne på den bærbare computers skærm!

Dublerer som ekstra TV
En pc-skærm er groft sagt et tv. For når du tilslutter en pc til, kan du streame film eller tv fra nettet. Sæt yderligere nogle gode højttalere til eller anvend de indbyggede, og du har et ekstra tv, som kan bruges, når familien ikke kan enes om, hvad der skal ses. Skærmen er også oplagt sammen med en spillekonsol. Og det er let nok. De fleste skærme har nemlig flere indgange, så du kan vælge mellem forskellige input med tryk på en knap.

En god skærm i storformat er ikke kostbar, og selv i mellemhøje prisklasser er kvaliteten fin, som testen af to forskellige modeller her viser med al tydelighed. Men skal du lave billed- eller videoredigering og ønsker professionel kvalitet, skal du til lommerne for at få en monitor, der er farveægte og kan bibeholde nuancer i de svære, sorte områder af billedet og så videre. Men med skærme som dem, vi tester her, kan du sagtens redigere billeder og lignende i en kvalitet, der er rigeligt god til hjemmebrug.

Her vi tæt på den professionelle redigeringskvalitet
Samsung-skærmen har et helt andet udtryk end konkurrenten fra Philips, og den henvender sig med sine 27” og en opløsning på forrygende 2.560 x 1.440 dpi til et andet publikum. Alene størrelsen og det meget lækre design signalerer multimediebrug. Men også til redigering af billeder og video er skærmen velegnet, da den kan finjusteres næsten ligeså præcist som den slags professionelle skærme, topgrafikere og professionelle fotografer anvender.

Men med indstillinger som Cinema Mode og stereohøjttalere med 2x 7 watt samt understøttelse af HDMI 1.4 er her først og fremmest dømt underholdning. Skærmen kan med fordel bruges med din computer til spil og redigering af billeder. Den høje opløsning giver meget plads på skærmen (da ikoner mv. fylder mindre), og du vil nyde størrelsen i spil. Men du kan også sætte en Blu-ray-afspiller direkte til og se film i Full HD-opløsning. Billedet er meget glansfydt og gengiver farver flot og meget dynamisk. Men de er også lidt for glansbilledagtige til helt at blive brugt i professionel sammenhæng. Til film og underholdning er den dog nærmest perfekt.

Tilslutningerne er placeret i fodens bund, og det er smart og lækkert. Men det betyder også, at du ikke umiddelbart kan sætte skærmen på et andet beslag – for eksempel på væggen. Men selvfølgelig: Køber du denne skærm, gør du det for at få hele pakken, inklusive den flotte fod, hvor du finder knapper til justering/indstilling som touchknapper. Lækkert!

Samsung Syncmaster er en luksusskærm med mange anvendelsesmuligheder. Den høje opløsning, den høje kvalitet og tilslutninger kombineret med det flotte design gør, at den kan stå både på det polerede kontorbord og i stuen. Men prisen er naturligvis også derefter og reelt i klasse med et godt tv-apparat. I vores optik er prisen for høj, men har du penge til luksus får skærmen en klar anbefaling.

En særlig sensor giver en hjælpende hånd til din krop
Når du sidder længe foran en skærm, kan du hurtigt glemme at tænke på din krop, på ergonomien. Det skulle denne Philips 23”-skærm afhjælpe ved hjælp af en indbygget, såkaldt ergosensor. Sensoren kan aflæse din siddestilling og holdning foran skærmen. Via et indbygget kamera registrerer den vinklen på dit hoved og nakke samt afstanden til skærmen. Ud fra disse punkter kan den give vejledning om, hvad du bør gøre. Det er let at bevæge sig frem og tilbage – op og ned, i forhold til skærmen og se, om man er inden for det acceptable felt.

Philips-skærmen har også god, mekanisk ergonomi, da den let kan justeres op ned og vinkles ret meget, så du altid kan finde en optimal position. Selve ergosensordelen fungerer overraskende godt. Du får et panel op på skærmen, som viser forskellige værdier. Hvis du flytter dig uden for det anbefalede område, lyser den rødt. Samtidig justerer den lyset undervejs og kommer med forslag til, hvornår du skal holde pause.

Skærmen kan endvidere vippes 180 grader, så du får en høj smal skærm, der er velegnet til nogle opgaver. Desuden er energiforbruget lavt, og skærmen slukker eller skruer ned for lyset alt efter, om du bruger skærmen eller ej. Besparelsen er ikke meget stor – den redder ikke i sig selv klimaet – men ud fra princippet om ”mange bække små” giver det selvfølgelig mening.

Som underholdningsskærm klarer Philips sig mindre godt. Den står pænt skarpt og rent, men har ikke den glans og power i farverne, som andre mere gaming-rettede skærme kan præstere. Men alt i alt er skærmen absolut godkendt. Ikke mindst når prisen er lige omkring de 2.000 kroner.