Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lyn op for noget godt ...

Det eneste, denne “køkkenrulle” suger, er opmærksomhed. Libratone har snittet årets smukkeste AirPlay-højttaler.

Af Peter Engels Ryming, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kan en højttaler være nuttet? For bare et par uger siden ville jeg kategorisk have svaret nej. Højttalere kan være velspillende og potente. Men efter at Libratones seneste kreation dukkede op i T3-tårnet har jeg jeg måttet revurdere min holdning. Højttalere kan faktisk også være nuttede − uden at det går ud over maskuliniteten.

Tjek bare Zipp’en her. Den er på størrelse med en køkkenrulle, og den er − i vanlig Libratone-stil − svøbt i uld. På toppen finder man Libratone-logoet, der dublerer som en on/off-knap, og rundt om knappen er der en ring, der styrer volumen direkte på højttaleren.

Men det er bærestroppen af læder på siden af højttaleren, der giver et hint om Zipp’ens kvalifikationer. Libratone har nemlig lirket med Apples AirPlay-teknologi og fundet en måde at få det til at fungere uden at det partout skal foregå over et trådløst netværk, som det er tilfældet med andre AirPlay-højttalere. Sammen med det indbyggede genopladelige batteri, giver det Zipp’en en kæmpe fordel: Du kan slæbe højttaleren med dig overalt og sende musikken trådløst til den − hvad enten det er i parken eller i sommerhuset, hvor der ikke er trådløse netværk tilgængelige.

Bedre lyd end Bluetooth
Men det kan man jo også med en Bluetooth-højttaler, vil den vakse læser bemærke. Jeps, men til forskel fra Bluetooth kan AirPlay-teknologien sende musikken igennem sys-temet uden at komprimere musikken mere end den er i forvejen, og det giver teknisk set bedre lydkvalitet. Teknisk, fordi kilden naturligvis er afgørende. Lytter du til musik komprimeret ved 128 kbit kan det være lige meget, men er du en af de lyd-afficionados, der nyder sine lydfiler i en mindre aggressiv kompression, vil du teoretisk kunne høre en kvalitetsforskel.

Opsætningen af PlayDirect er befriende nem: Tryk på højttalerens PlayDirect-knap, vælg Libratone på netværkslisten og spil. AirPlay-opsætningen er lige så nem − i særdeleshed, hvis du indledningsvist tilslutter din iOS-enhed via et USB-kabel: Hold PlayDirect-knappen nede indtil du bliver bedt om at dele netværksindstillingerne.

Det er behageligt nemt i forhold til visse andre AirPlay-højttalere, der skal indstilles via ip-adresser i browseren. Alternativt kan opsætningen klares via Libratones egen app, der kan hentes gratis i App Store. Det er også fra app’en, at højttalerens lydindstillinger klares.

En anden detalje, der skiller Zipp’en ud fra mængden − og har givet den sit navn − er muligheden for at lyne stoffet af højttaleren og skifte den ud med en farve, der passer til omgivelserne. Det er ikke helt så simpelt at skifte hammen på Zipp, som Libratone gerne vil have det til at lyde som om. Det er i hvert fald en proces der, den første gang, er udstyret med en vis utryghed, når ulden skal krænges ud over området med stikkene. Her kunne jeg godt have brugt lidt mere hjælp i manualen. Når det er sagt, så er det en hamrende god ide, at man på den måde kan personliggøre sin højttaler.

Lyder større end den er

Når det kommer til lyd, så er størrelsen på højttalerne væsentlig. Når det er sagt, så leverer den klejne Zipp en imponerende fyldig og veldefineret lyd, størrelsen taget i betragtning. Der er dog en tendens til, at mellemtonerne forsvinder i lydbilledet. Til gengæld formår Zipp at lyde meget større end den er, og det er direkte imponerende som Libratones FullRoom-teknologi formår at gøre det fuldstændig lige meget, hvordan højttaleren placeres − lyden er lige god hele vejen rundt om højttaleren.

Selvfølgelig er der begrænsninger. Som det er tilfældet med lignende produkter, så har Zipp’en ikke noget stereobillede. I stedet har den det, der i visse audiofile kredse kaldes “fed mono” hvor omgivelserne − vægge og andre flader − er med til at give lyden en form for rummelighed. Men i bund og grund er det et mono-produkt. Sådan er det bare, og vil du have fuldfed stereo, så er det andre løsninger, du skal kigge efter.

Netværks-hik ...
Undertegnede har efterhånden testet mange AirPlay-højttalere og jeg har oplevet udfald på dem alle - i større eller mindre grad. Det skyldes at AirPlay-hardwaren er meget følsom i forhold til netværkssignalet og man kan vinde meget ved at stille AirPlay-enheden det rigtige sted, hvor kommunikationen med den trådløse router er bedst.

Jeg oplevede også udfald på Zipp’en, men markant mindre end på andre enheder, jeg har testet - og aldrig, når Zipp’en fungerede i PlayDirect-modus. Det skyldes blandt andet at Libratone har forsynet Zipp'en med to AirPlay-antenner.

Libratone har desuden forsynet sin Libratone-app med en mulighed for at se signalstyrken mellem routeren og Zipp’en. Det er hamrende smart, for det giver mulighed for at flytte Zipp’en derhen hvor signalet er bedst. Ofte skal den ikke flyttes langt for at få bonus. Ved at skubbe lidt rundt med højttaleren kan netværksproblemerne fuldstændig elimineres - man skal bare sørge for, at netværkskvaliteten er over 50 procent.

Den lille detalje i softwaren gør Zipp'en overlegen i forhold til samtlige konkurrenter. Utroligt at ingen har tænkt på det tidligere.

I det hele taget virker Zipp'en overlegen. Lyden er over par, prisen er acceptabel, designet er unikt ... og så er den oven i købet dansk. Der er grund til at kippe med flaget.