Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Klar – Parat – Action!

Nu kan du optage video af dine oplevelser, også selv om de foregår i rivende hastighed, mens du skydiver, rider eller drøner gennem skoven på din MTB-cykel. En ny type kamera er kommet inden for rækkevidde. Vi tester tre af de spændende actionkameraerNu kan du optage video af dine oplevelser, også selv om de foregår i rivende hastighed, mens du skydiver, rider eller drøner gennem skoven på din MTB-cykel. En ny type kamera er kommet inden for rækkevidde. Vi tester tre af de spændende actionkameraer.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du er på vej ned af et stejlt, teknisk stykke på din mountainbike og øjeblikket er fantastisk. Men ingen kan se dine bedrifter. Ingen grund til bekymring: Nu kan du nemlig købe et actionkamera, der kan tåle strabadserne, er nemt at have med, og som kan tage både stillbilleder og video.

Actionkameraer er mere kompakte og lette end traditionelle videokameraer. Desuden er de udstyret med beslag, så de kan sættes fast i for eksempel en hjelm eller et styr. Der følger som regel monteringsudstyr med kameraet. Actionkameraerne i denne test har indbygget WiFi, så du nemt kan overføre optagelserne, når du er tilbage i hjemmets trygge rammer. Til gengæld giver kameraerne ikke så mange betjeningsmuligheder som traditionelle videokameraer. Der er ofte ikke noget stort og farverigt LCD-display, og der er færre indstillingsmuligheder.

Optagelserne lagres på kameraets interne hukommelse eller på MicroSD-kort.
Vores erfaring er, at du ikke skal købe et kamera, som er alt for billigt. Modeller til under 1.000 kroner fungerer da, men det er først fra 2.000 kroner, at du får en brugbar tv-kvalitet.

Næsten som en normalt kamera
VC er blandt de helt stærke aktører, når talen falder på videokameraer, og det skinner tydeligt igennem, når man tager fat i dette lille actionkamera. Trods de små dimensioner er knapperne til betjeningen ret store og enkle. Og med farvedisplayet på siden er opsætningen en leg. Menuerne er letforståelige og i det hele taget er det et kamera, man hurtigt bliver dus med.

Ud af boksen er kameraet vandtæt ned til fem meter, men der kan tilkøbes ekstra beskyttelse, hvis du drømmer om at optage på dybt vand.

Displayet på siden gør det muligt at tage kameraet med i hånden på en løbe- eller vandretur og filme undervejs. Når kameraet er monteret på et cykelstyr eller en hjelm, hjælper displayet ikke så meget, men det er rigtig godt til at tjekke, om kameravinklen er rigtig, inden man begiver sig af sted. Og så kan du redigere optagelsen på stedet bagefter.

Billedkvaliteten fra JVC er rigtig god. Faktisk er vi overrasket over, hvor fine farver og skarphed det har. Det bliver i testen overgået af GoPro, men ikke meget. Ønsker du et letbetjent videokamera til at tage med i marken, er dette et super bud til begynderen.

Store knapper gør det let at betjene JVC-kameraet, som har display på siden.

Letvægter med gode detaljer
Sony har stor erfaring med videokameraer og viser sine evner med dette kamera, der trods særdeles beskedne dimensioner og en vægt på blot 75 gram er ret let at håndtere. HDR-AS15 har et lille display med kun to knapper, hvor du vælger imellem indstillingerne. Der skal trykkes mange gange – det er prisen for få knapper.

Der medfølger et beskyttelseshus, men du kan også bruge kameraet uden, heldigvis, for med det lidt klodsede hus monteret kan du stort set kun starte og stoppe optagelsen. Indstillingerne skal være sat korrekt op, før du tager hjemmefra.

Kameraet har en rigtig fin slowmotion-funktion, som er sjov at se på, men som også kan bruges til noget. Du kan for eksempel gøre brug af den, hvis du ønsker at forbedre din teknik på ski. Kig på filmen, når du er kommet hjem, afspil den langsomt, og se, hvor det gik galt, og hvad du gjorde godt.

Det er nemt at få overført optagelserne fra ”marken” til din pc, for som de to andre kameraer i testen har kameraet fra Sony indbygget WiFi. Det kan med andre ord kobles på hjemmets trådløse netværk.

Billedkvaliteten fra Sony er god og ikke mindst rolig, når det går stærkt. Men der er også en tendens til grynede billeder, når lyset ikke er perfekt. Det er nu ganske normalt ved de små action-kameraer – men alligevel skal det nævnes, at det kun lidt dyrere GoPro præsterer noget bedre på dette punkt. Sony HDR-AS15 er isoleret set et godt kamera, men det er i hård konkurrence med de to øvrige deltagere i denne test.

Sætter standarden på markedet
GoPro er pioneren og har sat standarden for actionkameraer. Det opleves med al tydelighed i denne nyeste generation. Kame-raet ser ikke ud af meget – en lille ”æske”, som det stort set har været formet lige fra generation 1. Men det er proppet med god teknologi og især et (i forhold til kameraets størrelse) stort objektiv.

GoPro har et ultralille display, og det kan være vanskeligt at se, hvad der står på det. Men langsomt lærer man menuerne at kende og selv i kameraets beskyttelsesetui, kan du betjene alt. God detalje!

Det er også en super detalje, at der medfølger trådløs fjernbetjening, så du let kan starte og stoppe optagelsen, slå over til stillbilleder og så videre. Denne fungerer via WiFi og svigtede ikke én eneste gang i hele testperioden.

Det, der imponerer ved GoPro, er hvor godt kameraet er på langt de fleste områder. Jo mere du bruger det, jo mere imponeres du. Desuden er der et kæmpe tilbehørsprogram, som kan dække næsten alle brugeres behov.
Læg dertil en billedkvalitet, som er ret enestående. Der er en skarphed og en dybde i farverne, som vi ikke havde forventet af et så lille kamera. Ikke mærkeligt, at præcis dette kamera tages i anvendelse af broadcastere som DR og TV2.

Så er du ude efter det bedste på markedet, er den nyeste GoPro-model absolut værd at tjekke ud.