Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Her får du tv i din pc-skærm

Du kan sagtens komme til at se tv på din pc-monitor, men skal skærmen have den nødvendige tv-tuner indbygget, eller er det bedre at koble en ”ren” pc-skærm på en computer, der kan modtage tv? Vi tester mulighederne.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når man alligevel skal have en skærm til sin pc, skal den vel også kunne modtage tv? For så har familien et ekstra tv-apparat, når der en tirsdag aften opstår kamp mellem Desperate Housewives og Champions League.
Skærmen skal naturligvis også have ekstra indgange, så den kan bruges som monitor til en spillekonsol.

Som udgangspunkt er et tv-apparat altid i det 16:9-format, som tv-programmerne udsendes i. En pc-skærm derimod kan være både i 16:9- og 16:10-format, og måske har den ikke ordentlige, indbyggede højttalere eller fjernbetjening som tv’et.

I en prisbillig pc-skærm med indbygget tv-tuner kan der være problemer med de kredsløb, som bruges til at varetage videodelen. Det er vigtige kredsløb, for de sørger for, at du får gode billeder, også når du ser tv i mindre god kvalitet som ældre serier eller film.

Du kan også vælge at købe en rigtig god pc-skærm uden indbygget tv-tuner. Det kræver så blot, at din pc har tuneren indbygget eller tilsluttet separat. På den måde kan du gå op i skærmkvalitet uden at skulle betale ekstra for tv-tuneren, som du jo allerede har.

Kontroller pc’ens grafikkort

En tredje mulighed er et tv med indgang for pc. Det kan du ikke blot benytte, når du vil se din yndlingsudsendelse – som ingen andre derhjemme har lyst til at kigge på – men også, hvis du vil se videoer fra computeren (fra harddisken, dvd eller Blu-ray) eller fra onlinetjenster som YouTube.

Du skal sikre dig, at din computer kan håndtere tv’ets 16:9-format, for ellers viser skærmen et billede, som ikke er helt perfekt i højde- og længdeforholdet. Man taler om, at der skal være pixel til pixel-forhold. Så har skærmen en opløsning på 1.920x1.080 pixels, skal dit grafikkort i computeren altså kunne håndtere dette format – tjek computerens specifikationsliste.

Vi tester her de tre skærmløsninger, så du kan sammenligne mulighederne i virkelighedens verden.

3 skærmløsninger til pc-tv

Pc-skærm med tv-tuner. Se tv med det samme.

Pc-skærm uden tv-tuner. Pc’en skal have tv-tuner.

Tv med pc-indgang. Mest til videoer.

Tv med pc-indgang: Her er skærmen, der kan det hele

Denne Sony er det perfekte kompromis, når du skal have et tv, der også kan bruges sammen med din computer. Der mangler DVI-indgang, men ellers får du VGA, 2 styk HDMI og endda USB. Bagpå er der mere guf i form af kortlæser til betalings-tv, SCART-stik, antenneindgang og desuden tilslutning for parabol. Det slutter ikke her, for der er også digital udgang til surroundanlæg samt ikke mindst LAN-tilslutning, så du kan gå på nettet eller streame film og andet ”guf” fra din nas-server.

Tv’et står på en metalbøjle og kan ikke justeres i højden, og det er et minus, når Bravia KDL-24EX325 bruges som monitor. USB-tilslutningen kan udnyttes til at tilslutte en harddisk, så du kan optage tv-udsendelser.

Denne del fungerer meget enkelt som alt andet med dette tv, som har en menustyring, der minder om den, man kender fra Playstation 3 (også et Sony-produkt) – med letforståelige ikoner og forklaringer på dine muligheder. Bravia KDL-24EX325 har en internetdel, som kan vise udvalgte hjemmesider, og hvor der er mulighed for at leje film og andet.

Til internetbrowseren savner man et tastatur, men via taster på fjernbetjeningen kan du faktisk scrolle hurtigt op og ned på siderne. Det er detaljer som denne, der gør, at man gider bruge den på nettet, når man nu har tændt for skærmen.

Som tv er Sony fint uden at være dybt imponerende. Som med Philips-skærmen skal du helst have et rigtig godt signal, for at billedet står flot. Som med Philips igen kan du også få surround-effekt, der spreder lyden lidt bedre end traditionel stereogengivelse. Til TV Avisen er det bedre uden, til spil er det ofte bedre med.

Skærmen leverer flotte farver, der har et fint match mellem at være korrekte og tilpas glansfyldte. Det er et billede, der tilgodeser multimediegengivelse.
Alt i alt en perfekt ekstraskærm eller spillekonsolskærm. Samtidig et godt ekstra-tv, der har alle de funktioner, som du finder i store, dyre modeller.

DATATID MENER:

Mange muligheder. Men den attraktive pris har konsekvenser for videokredsløbene.

Pc-skærm uden tv-tuner: Du kan nemt tilslutte pc med tuner

Det er svært ikke at falde for Samsungs flotte linjer. Den ultratynde skærm, som glider ned i alufoden i den ene side. Aluminiummet står godt til den smalle, sorte ramme omkring 27”-skærmen.

Bagpå er der HDMI, Displayport og hovedtelefonudgang. Den sidste giver mulighed for at hive lyden ud, hvis du for eksempel overfører signalet fra din pc eller spillekonsol via HDMI, som jo også overfører lyden. Du er altså tvunget til at have højttalere ved siden af, hvis du vil bruge skærmen til spil eller som tv. Der er ikke indbygget tv-tuner, så det skal du altså have i en ekstern boks eller i pc’en.

Samsung er nemlig som udgangspunkt en pc-monitor, der er velegnet til spil. Størrelsen og designet er af en type, som passer perfekt til skrivebordet, hvis du spiller meget og har et par store højttalere stående på bordet. Men samtidig har Samsung gjort meget ud af at få farverne korrekte, godt ved for eksempel billedbehandling. Ved tv er billederne dog ikke perfekte – men med for meget glans.

Skærmen er 3D-ready, og der medfølger 3D-briller. Du skal have en PS3 eller Blu-ray-afspiller som 3D-kilde, men så fungerer det også. I film er effekten ikke stærk, da skærmen trods alt ikke er så stor. Men til spil, hvor man ofte sidder tættere på skærmen, er 3D-effekten faktisk god.

Prisen er i den høje ende – husk, at der hverken er tv-tuner eller højttalere med – så det ligner en luksusløsning.

DATATID MENER:

Der er langt mellem skærme, der er så flot designet. Men prisen er også derefter.

Pc-skærm med tv-tuner: Letbetjent skærm med mangler

Der står ”TV” og ”PC-In” på kassen til denne Philips, når du pakker den op. Det er en ægte hybrid. For den blot 21,5” store skærm ligner et tv i miniformat med tilhørende fjernbetjening. Men bagpå finder du tilslutningerne VGA, HDMI, SCART og Component foruden en antennebøsning. Skærmen kan med andre ord tage næsten alt – vi savner dog en DVI-indgang.

Skærmen er utrolig let at få op at køre med de kanaler, du har til rådighed, og det er nemt at skifte mellem de forskellige funktioner og indstillinger. Den beskedne skærmstørrelse gør, at Philips’en fungerer bedst som ekstra-tv. For til spil og pc-brug er de 21,5” lige i underkanten, men det opvejes lidt af den høje opløsning, som giver mange pixel på et lille område.

Som tv er Philips middelmådigt. Er der tale om HD-materiale, står billedet skarpt og klart, men ved ældre film er billedet grumset og fyldt med småfejl. Det er tydeligt, at de kostbare billedkredsløb, man finder i større tv’er, ikke har fundet vej til indmaden her.

Som ren pc-monitor er Philips godkendt uden at imponere. Billedet står roligt i hurtige spil, men der mangler glans og tryk på farverne. Skærmen virker ret billig i sit billede, og det samme gælder den generelle kvalitet. Især den ret spinkle fod, som ikke tilbyder nogen form for justering, er under al kritik. Men prisen er til gengæld attraktiv.

DATATID MENER:

Det perfekte match mellem tv og pc-monitor med udmærket billedkvalitet.

Specifikationer og testkarakterer