Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bluetooth på godt og ondt

Bluetooth-overførsel er en fleksibel løsning, men ikke lydmæssigt optimal.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Viso 1 kan godt opfattes som en efterligning af B&W’s velkendte Zeppelin, men NAD er absolut sin egen og ikke en ”wannabe”. NAD er en hi-fi-producent med lige så stolte traditioner som B&W, men oftest i en billigere prisklasse.

Formen på Viso 1 minder nok om Zeppelin, men materialevalget et andet. Der er en stor bue forrest, som kan benyttes som bærehåndtag, og iPod-docken kan her vippes, så du selv bestemmer, om Viso skal stå på langs eller højkant. Docken er lavet, så du kan beholde et eventuelt beskyttelsesetui på iPhone. Det er detaljer som disse, samt den lille, lækre fjernbetjening, der gør, at NAD stiger i graderne, jo mere vi undersøger.

Bagpå finder du optisk digitalindgang, som du kan bruge fra for eksempel en cd-afspiller med digital udgang. Men Viso er først og fremmest bygget til at blive brugt trådløst. Og modsat flere konkurrenter benytter den Bluetooth – heldigvis i en variant, som giver bedre lydkvalitet, end den du normalt vil bruge til et headset. Som udgangspunkt er Bluetooth ringere end WiFi. Men NAD klarer det godt, om end du sagtens kan høre, at lyden bliver bedre, når du sætter digitalsignal direkte til. Fordelen ved Bluetooth er, at du kan tilslutte alle lydenheder, som har denne standard – det vil sige din smartphone, computer eller tabletcomputer.

NAD kan spille ret højt, og en større stue er ikke noget problem, så længe volumen ikke skal op på festniveau. Lydkvaliteten kan bedst beskrives som massiv. Der er masser af fin dybbas – enhedens størrelse taget i betragtning. Lydkvaliteten er klart bedst via den optisk digitale indgang. Via Bluetooth eller via dock varierer den meget. NAD er et godt bud på en stuevenlig højttaler, der kan klare mange formater.