Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

2 spil-pc’er i test

Vi tester her en spil-pc i 6.000 kroners-klassen og en lidt dyrere maskine til lige under de 10.000 kroner. Testen er udført med førstepersons-skydespillet Battlefield 3 og det omfattende realtime-strategispil Total War: Shogun 2.

Af Kasper Nesager, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi tester her to stationære computere af den type, som de ægte spilentusiaster bare elsker. De er nemlig specielt designede til formålet.
I det hele taget skal man være lidt på vagt over for standardløsninger. Når du er på udkig efter en fed spilcomputer, så vær opmærksom på, at det, du oftest præsenteres for i de fysiske butikker, er standardiserede modeller.

Det vil sige, at du køber en maskine, som sikkert dækker en række af dine behov, men du får måske også dækket behov, du ikke måtte have.
Skal din computer kun spille spil, er der ingen grund til, at du bruger penge på fotoprogrammer, Microsoft Office-pakken eller forskellige smarte kortlæsere. Du betaler for det, men du får måske aldrig udnyttet funktionerne.

Vær derfor ikke bange for at kigge på nettet. Her findes et væld af butikker, hvor du selv kan skræddersy en spilcomputer, som passer til netop dit behov, og hvor du tit får mere for pengene.

Vi anbefaler, at du vælger net-shops, som også har en fysisk butik ikke alt for langt væk fra din bopæl. Så du har et sted, hvor du kan henvende dig og få hurtigt svar ved problemer, ligesom reparationer ofte vil gå langt mere gnidningsløst.

Nemmere med en stationær

De to testede maskiner er standardløsninger i den forstand, at de er skabt til at rumme de komponenter, som kan skabe en spilcomputer, og det gør de. Men der er mulighed for at konfigurere dem anderledes, og det er netop nemmest, hvis der er tale om en stationær computer, hvor du kan komme til elektronikken uden det store besvær.

Det betyder ikke, at en bærbar computer ikke egner sig til spil. Der findes flere deciderede gamer-bærbare på markedet, og de har bestemt deres berettigelse til spil. For hvorfor skal man undvære Battlefield bare, fordi man sidder i et Intecitytog til Århus, nej vel?

Men når alt kommer til alt, giver den stationære pc en bedre plads til den rette elektronik, og så er den som regel tilsluttet en stor skærm.

Med sit sorte kabinet og blå lys, når maskinen blev tændt, appellerer denne X-One Gamer 1717 til vores indre spilnørd. Men det er selvfølgelig en smagssag, om man kan lide det lettere prangende gamerdesign. Ser vi på det vigtige, computerens indmad: Er der tale om en imponerende maskine i forhold til prisen?

Der er godt med processorkraft, et fornuftigt valg af ram, et grafikkort fra Gigabyte, som kan trække et tungt spil, og et godt Gigabyte-bundkort med integreret lydkort. Og så er pc’en hurtig til at starte op takket være solid state-drevet. Du får simpelthen fremragende specs til pengene, men hvordan klarer 1717-modellen sig i praksis?

Når vi tester med Total War: Shogun 2 og Battlefield 3, er spiloplevelsen absolut acceptabel. Vi kører Shogun 2 i højeste opløsning med højeste detaljeniveau, uden at der er nævneværdig hakken i billedet. Selv under de største kampscener, hvor tusinde af soldater tørner sammen på slagmarken, kører maskinen velsmurt. Også i Battlefield 3 kan vi køre i meget høj opløsning, men vi oplever forsinkelser i billedet under højeste opløsning.

Sammenligner vi grafikkvaliteten på pc i forhold til en spilkonsol som Xbox 360, er der en markant forskel i billedkvaliteten. Pc-udgaven af Battlefield 3 står skarpere, der er bedre gengivelse af lys og skygge, og billedet bevæger sig generelt hurtigere.

Lydkvaliteten er overraskende god – også i 5.1 surround. Lyden går skarpt igennem, hvilket især høres, når vi spiller musik, hvor vi oplever et detaljeret lydbillede.

Maskinen er i sig selv ultra-lydløs. Selv hvis du kører de kraftige spil, der får køler og skærmkort til at arbejde, vil den være støjsvag.

Styresystem: Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit
Processor: Intel Core i5-2500K, 3,3 GHz
Bundkort: Gigabyte GA-P67X-UD3-B3
Hukommelse: Kingston 8 GB DDR3-ram, 1333 MHz
Solid state drive: Kingston 64 GB
Harddisk: Western Digital Caviar Black 1 TB Sata 600
Grafikkort: Gigabyte GTX560
Web: www.xone.dk/gamer.html

Hvis du udelukkende ser på prisskiltet og det lettere kedelige design, kunne du fristes til at dømme Gamer v. 1.0 ude, men det kan faktisk lade sig gøre at få en god spilmaskine til 6.000 kroner, viser vores test.

Den danske forhandler Computerplanet har samlet en pc bestående af mærkevarer som Asus, Intel og Kingston, hvor resultatet imponerer, selvom der også er begrænsninger.

Når vi spiller Total War: Shogun 2 på Gamer v. 1.0, bliver vi først imponerede over, at den kan trække spillet i høj opløsning, men vi må regulere lidt på detaljerne i grafikken, da spillet ellers begynder at hakke. Den bedste spiloplevelse får vi ved at køre med ”normal” opløsning. Det samme sker, når vi tester med Battlefield 3.

Maskinen kan sagtens køre skydespillet i en fornuftig opløsning med en vis detaljegrad. Billedet står skarpt, og der er en god gengivelse af lys og skygge. Sammenlignet med spilkonsollen Xbox 360 er Battlefield 3 en smule kønnere på Gamer v. 1.0. Billedet står skarpest her.

Computeren leverer en fornuftig lydkvalitet, der passer fint til spil og film, men ønsker du at få mellemtonerne og finesserne med i din musik, bør du købe en dyrere model. Gamer v. 1.0 er en helt basal spilcomputer, der hverken er prangende eller udstyret med overflødige komponenter og programmer.

Den er designet til at køre de mindre krævende spil, men den kan trække de tunge titler i en middelopløsning, hvilket er ganske imponerende.

Styresystem: Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit
Processor: Intel Core i5, 2,9 GHz
Bundkort: Asus P8P67 LE REV3 DDR3
Hukommelse: Kingston Hyper X DDR3-ram, 8 GB
Harddisk: Western Digital Caviar Blue 320 GB
Grafikkort: Asus GTX550 Ti 1 GB DDR5
Web: www.computerplanet.dk

Hvis du vil være en vinder i gaming, kommer du ikke uden om at købe mus og tastatur beregnet til spil. Her kan du forprogrammere knapper og taster til lynhurtige kommandoer. Der findes sågar mus og tastaturer, som er tilpasset bestemte spil. Blandt de gode leverandører af gamer-tilbehør er danske Steelseries.

Computerskærmen skal selvfølgelig være af en god kvalitet og tilpas stor til, at du kan opleve alle detaljer. Så er det sjovere, og ingen af ”fjendens” træk forbliver skjulte.